середу, 26 жовтня 2016 р.

Децентралізацію гальмує необізнаність громад про її можливості та результати – в.о. старости села Степове (+відео)

Чи вигідна децентралізація тим, хто не став центром об’єднаної громади. УКМЦ, 26.10.2016
Децентралізацію гальмує необізнаність громад про її можливості та результати – в.о. старости села Степове (+відео)
http://decentralization-oleksandr-kryvenko.blogspot.com/2016/10/blog-post_26.html



Маленьке, раніше завжди дотаційне село Степове у Дніпропетровській області мусило виживати на мільйон гривень бюджету на рік, половина з якого – державні дотації. Після об’єднання у Слобожанську громаду, центром у якій є селище Слобожанське, вже за 10 місяців 2016 року об’єднана громада має понад 200 мільйонів гривень. Тільки на розвиток села Степове запланували витратити 25 мільйонів гривень. Про це розповіла Євгенія Корінна, в.о. старости села Степове та колишня голова сільської ради села, під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі у рамках ініціативи УКМЦ «Речники громад».
«Населення не розуміло, нащо потрібно об’єднуватися. Ми були серед перших, і ніхто не розумів, на що очікувати. Я просто попросила їх повірити мені, і тільки завдяки цьому люди проголосували, і ми пішли на об’єднання. Зараз люди дуже задоволені тими змінами, що відбуваються у селі», – зазначила пані Корінна.
Хто такий староста?
Не дивлячись на те, що тепер більше відповідальності перейшло до голови селищної ради, пані Корінна стверджує, що роботи у старости не поменшало. «Вся робота, яку я робила раніше [як голова сільської ради села – прим. УКМЦ], вся вона залишилася. Питання шкіл, каналізації, водопостачання, десь відключили світло, десь хтось межу не поділив – все залишилось у моїй компетенції», – пояснила вона.
Усі довідки на місцях
Принциповим моментом стало те, що людям не потрібно їздити до центру за довідками, субсидіями, обстеженням тощо. «Коли ми об’єднувалися, у нас була чітка домовленість, яку ми закріпили меморандумом: всі послуги надаватимуться у селі, і жоден мешканець не буди їздити у центр ні за чим. У старости є печатка. Будь-які нотаріальні дії, оформлення субсидій – все робиться на місцях», – розповіла в.о. старости.
Звідки гроші і на що вони йдуть?
За словами Євгенії Корінної, головне джерело наповнення місцевого бюджету – податки, які тепер залишаються у громаді, а не йдуть у Київ. Мова йде насамперед про акциз та податок з доходів фізичних осіб. «До кінця року ми плануємо у розвиток села вкласти 25 мільйонів гривень. Раніше на це залишалось 50-100 тисяч. Відремонтували школу на сім мільйонів, приступаємо до прибудови спортивної зали до дитячого садка на 2 мільйони, плануємо ремонт будинку культури на 5,5 мільйона, повну заміну водонапірної системи, проводимо ремонт доріг, повне освітлення вулиць, реконструюємо центр. Всі зміни і не перерахувати, але вони дуже помітні», – розповіла в.о. старости.
Що гальмує процес об’єднання у інших населених пунктах
Спочатку згідно з перспективним планом, до Слобожанської громади мали увійти також і інші сусідні сільські ради: Чумаківська та Балівська. Проте через брак інформації вони відмовилися. «Немає інформованості. Наші успіхи треба ширше показувати, хоч би й проводити екскурсії у нас, щоб вони бачили, які результати ми отримуємо. Непоінформованість затримує цей процес децентралізації», – вважає пані Корінна.
Земля – найболючіше питання
На думку старости, чинне законодавство гальмує виконання цілей децентралізації. «Законодавство йде позаду нас. Нагальне питання – передача громадам землі поза межами населених пунктів. У нас є такі випадки, що орендна плата складає 1%. Нас це не влаштовує», – підкреслила вона. У громаді виступають за скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. «У нас є такі землі, які просто не використовуються, адміністрація не зацікавлена, проте для нас це важливо. Вся земля має працювати, вона не повинна гуляти. Це все додаткові наші надходження», – пояснила пані Корінна.
Пріоритети
Серед пріоритетів села Степове – побудувати об’їзні дороги, аби пустити вантажні машини в об’їзд села, відремонтувати гуртожиток, забезпечивши соціальним житлом, щоб у село приїжджали медики та педагоги, провести освітлення та закінчити ремонт доріг у самому селі.
https://youtu.be/mnU8mJxraiI
Тема: «Чи вигідна децентралізація тим, хто не став центром об’єднаної громади?» Ініціатива Українського кризового медіа-центру «Речники громад»
Євгенія Корінна, в.о. старости села Степове Слобожанської громади Дніпропетровської області


Постійне посилання:
http://decentralization-oleksandr-kryvenko.blogspot.com/2016/10/blog-post_26.html

Немає коментарів:

Дописати коментар